Een goede gezondheid begint in de darmen:
De mens is één groot systeem en in onze darmen komt alles samen: voeding en bacteriën, zenuwstelsel en immuunsysteem, ziekte en gezondheid. Begint wat we voelen, denken en doen allemaal in de darm?
De eerste functie van de darm waar we meestal aan denken is het verteren van voedsel, maar het wordt steeds duidelijker dat de darm nog veel meer belangrijke rollen voor de mens vervult. Naast het verteren van voedsel beschermt onze darm ons met het microbioom en het immuunsysteem in de slijmvliezen van de darm tegen allerlei ziekteverwekkers. Er is ook een rechtstreekse communicatie tussen de darm en de hersenen via de darm-hersen-as.
Een goed gebalanceerd microbioom bestaat uit vele variëteiten van stammen, waarbij de gunstige bacteriën de overhand hebben. Onze gunstige bacteriën helpen ons bij het afbreken van koolhydraten, suikers en vezels in onze voeding. Ze produceren ontgiftende enzymen en beschermen ons tegen toxinen, pesticiden en vervuiling. Bovendien regelen ze de stoelgang en de peristaltiek van de darm. Het is reeds duidelijk dat ze essentieel zijn voor een goede functie van het immuunsysteem en ze oefenen een belangrijke invloed uit op onze hersenen via de darm-hersen-as.
De functies van ons microbioom is buitengewoon veelzijdig. U kunt zich een idee vormen over hoe ver de invloed van ons microbioom reikt, door volgende voorbeelden van functies:
- Produceren van enzymen
- Reguleren van de peristaltiek en stoelgang
- Beschermen tegen toxinen, pesticiden en vervuiling
- Afbreken van koolhydraten, suikers en vezels
- Balanceren van ph-waarde in het darm milieu
- Zorgen voor een goede vochtbalans (diarree/verstopping)
- Moduleren van het immuunsysteem
- Voorkomen van allergiën
- Voorkomen van overgroei van pathogene bacteriën en schimmels
- Productie van o.a. vitaminen B, K
- Reguleren van vet- triglyceriden en cholesterolniveaus
De factoren die ons microbioom beïnvloeden zijn divers. De meeste factoren zijn echter kenmerkend voor ons westers leefpatroon, zoals
- Ongepaste voeding en voedingspatroon vb: blootstelling aan een overdaad aan suikers
- Antinutriënten vb: gluten in granen, casseïne in zuivel, lectinen in peulvruchten
- Wijze van geboorte
- Bewegingsarmoede
- Stress
- Medicatie zoals antibiotica
De tendens lijkt te zijn: hoe groter de “welvaart”, hoe nadeliger dit is voor onze darmen.
Problemen komen voor wanneer ons darm-microbioom uit balans is, en zijn functies niet goed meer kan uitvoeren. De ph-waarde in de darm verandert waardoor voeding niet goed wordt afgebroken en opgenomen. Hierdoor worden het lichaam en weefsels niet langer optimaal voorzien van nutriënten. Pathogene bacteriën creëren overgroei en de hoeveelheid toxines in de darm neemt toe. De slijmlaag degradeert, waardoor allerlei stoffen die daar niet horen in de bloedbaan terecht komen en laaggradige ontstekingsprocessen veroorzaken die op termijn chronisch aandoeningen veroorzaken die lastig te behandelen zijn. Ook ons immuunsysteem raakt van slag die een directe impact heeft op onze ziektegevoeligheid, en een effect heeft op ons welbevinden via het (neuro-endocriene) netwerk dat onze darmen met de hersenen verbindt. Onze darm staat in verbinding met verschillende organen en orgaansystemen in het lichaam. Zo kunnen verstoringen in de spijsvertering en de darmen tot uiting komen in vb de hersenen, de huid of de longen en daar voor klachten zorgen. Er worden steeds meer connecties gevonden tussen de darm en andere delen van het lichaam. Hieronder geven we een kort overzicht van de belangrijkste verbindingen, zodat u weet welke problemen er allemaal in de darm kunnen beginnen.
- Darm-hersenverbinding: zenuwcellen in de darm communiceren met de hersenen
- Darm-huidverbinding: de darm en de huid interageren met elkaar via de voeding, microbiële metabolieten, neuro-endocriene wegen en het centraal zenuwstelsel vb: blootstelling van de huid aan UVB of zonlicht beïnvloedt het darmmicrobioom via onder meer de productie van vitamine D
- Darm-longverbinding: ook tussen het darmmicrobioom en de longen bestaat een sterke connectie. Een dysbiose in het darmmicrobioom leidt eveneens tot een verstoring van de homeostase in de longen. Dit is duidelijk te merken bij de huidige aandoeningen van de laatste twee jaar wereldwijd.
- Darm-botverbinding: het darmmicrobioom is de belangrijkste regulator van de botgezondheid en beïnvloedt sterk de ontwikkeling van het skelet, botopbouw en botafbraak.
- Darm-leververbinding: er is een wederkerige interactie tussen het microbioom en de lever.
Zo wordt ook nog gesproken van darm-spierverbinding, darm-hartverbinding en darm-nier-verbinding. Dit laat zien dat lichaamssystemen nauw met elkaar verbonden zijn en dat de darm centraal staat binnen een goede gezondheid.
Het belang van een goede darmgezondheid is enorm. Handhaven we een goed microbioom, dan bewijst dit een grote dienst voor onze totale gezondheid. Andersom geldt dat een verstoord microbioom ons fysiek en mentaal ziek kan maken. We staan dus voor een belangrijke keuze. Draaien we miljoenen jaren van symbiose met ons microbioom de rug toe, of integreren we onze evolutionaire behoeften zo goed mogelijk in ons moderne leven?
Eén van de grootste symptomen die aan de basis ligt van de meeste ziekten is insulineresistentie. Hoe wordt je insulineresistent? Door het veelvuldig eten van suikers en koolhydraten waardoor er een overaanbod van glucose in de bloedbaan komt, de bloedsuikerspiegel stijgt, insulineproductie stijgt alleen kunnen de cellen dit niet snel genoeg verwerken en worden ze resistent (het aanbod is te hoog waardoor de vraag daalt).
Testen of jij insulineresistent bent?
1. Kan je grote porties eten?
2. Krijg je een dipje of ben je moe na de maaltijd?
3. Heb je drang naar een stukje chocolade na de maaltijd?
4. Heb je 's morgens honger?
5. Ben je niet in staat om blijvend gewicht te verliezen?
6. Zin in suikers?
Indien je op min 2 vragen een "ja" antwoordt ben je in het beginstadium van insulineresistentie
De veranderingen zijn zo spectaculair niet: meer vezels, minder suikers, voldoende goede verzuren, brede probiotica, gebruik de goede antioxidanten, stress reduceren, regelmatig bewegen en overschakelen op een gezondere versie van een aantal producten zoals koffie, thee of chocolademelk en eventuele energie drankjes.
Toch is het de beste strategie om onze goede bacteriën te vriend te houden en hen optimaal bij te staan in de wedloop met de pathogenen. Het liefst behouden we een gezonde darmgezondheid natuurlijk vanaf de vroegste kindertijd. Maar vaak beseffen mensen pas dat ze een verkeerde keuze hebben gemaakt als ze met de gevolgen geconfronteerd worden.
Gelukkig hoeft het ook dán niet te laat te zijn; er is veel meer mogelijk met gerichte suppletie, en een persoonlijk behandelplan dan menigeen denkt.
Heb je aanhoudende, chronische klachten, meld je aan dan zoek ik naar een oplossing.